Ö 1 TUMMELISA

Modellen är byggd av Curre Nordblom
Ö 1 Tummeliten eller Ö 1 Tummelisa, var ett svenskt övningsflygplan för allmän och avancerad flygträning av försvarsmaktens piloter under 1920- och 1930-talen. Flygplanen byggdes vid Centrala Flygverkstaden på Malmslätt.
1921 när den första serien av Tummelisa kom i bruk användes flygplanet efter den grundläggande flygutbildningen i Sk 1 (Albatros 120). När flygeleverna behärskade konsten att starta och landa flyttades de över till Ö 1 Tummelisa som kunde användas till mer avancerad flygning där både roll och looping ingick som delmoment.
På försök användes under tidigt 1920-tal Tummelisa även som utbildningsflygplan för jaktflygare. En kulsprutekamera monterades på flygplanet och efter landning kunde lärarna genom att studera filmrutorna se elevens antal träffar av motståndarens flygplan. Försöken ledde till att man monterade in en riktig kulspruta i ett flygplan, som användes som övergångsflygplan till Phönix J 1.
När Flygvapnet bildades 1926 fanns elva flygplan kvar i tjänst vid F 3 Malmslätt. Samtliga överfördes under hösten 1927 till F 5 Ljungbyhed för att där användas som skolflygplan vid piloternas vidareutbildning.
För att täcka behovet av skolflygplan beställdes 1928 ytterligare tio flygplan från FVM, men tjänstetiden vid flygskolan kom att bli kort.
Redan 1932 kasserades alla flygplan från första serien utom ett. De kvarvarande flygplanen fördelades på F 1 Hässlö och F 3 Malmslätt för att användas vid allmän flygträning.
I februari 1935 kasserades den sista Tummelisan från aktiv tjänst. Motor och instrument demonterades varefter flygplanet användes vid brandövningar. Det finns ett exemplar bevarat på Flygvapenmuseum i Linköping. Detta exemplar har använts som bas för att åter ta fram ritningsunderlag på Tummelisan som sedan Michael Carlsson i Sebbarp i Skåne har byggt ett exakt replikaexemplar efter. Planet flygs flitigt på uppvisningar runt om i världen.