HAWKER SEA FURY

Modellen är byggd av Tomas Kaiser
Hawker Fury var efterföljare till den framgångsrika jakt och attackflygplanen Hawker Typhoon och Tempest.
Hawker Fury ritades 1942 av Sydney Camm, den berömda Hawkerdesignern, för att möta engelska Royal Air Force krav på en ersättare för Tempest.
Vingen på Fury var helt nykonstruerad medan flygkroppen liknade Tempest, dock var den helt byggd som en monocoque för att sänka vikten. Man byggde även kroppen med en högre cockpit för bättre runtomsikt. Flera prototyper beställdes, två skulle drivas av Rolls-Royce Griffon motorer med kontraroterande propellrar och två med Centaurus stjärnmotorer. Den första prototypen flög den 1 september 1944.
Efter att flera olika motoralternativ hade testats bestämde man sig så småningom för att använda Sabre Mk VII, som utvecklade 3400-4000 hkr. Detta motorval gjorde Furyn till det snabbaste propellerflygplan som Hawker har byggt med en toppfart på 780 km/h. En kraftigt ombyggd Sea Fury har satt ett inofficiellt hastighetsrekord för en kolvmotordrivet flygplan i planflykt med 875 km/h under 2000-talet!
1943 begärde Royal Navy att Furyn skull konverteras för hangarfartygsbaserad verksamhet. Boulton-Paul Aircraft skulle göra konverteringen medan Hawker fortsatte arbetet med den landbaserade varianten. Den första av dessa Sea Fury-prototyper flög första gången i februari 1945, då driven av en Centaurus XII motor. Denna prototyp hade en ”tailhook”, en nerfällbar krok, som skulle gripa tag i de bromswirar som ligger utlagda tvärs över hangarfartygsdäcket.
Denna första prototyp hade inte fällbara vingar vilket är ett krav på hangarfartygsbaserade flygplan för att få plats med dem under däck. Fällmekanismen installerades på prototyp nummer två. En order på 200 flygplan lades omgående därefter.
Båda prototyper genomgick tester med hangarfartygslandningar när japanerna kapitulerade 1945. Detta satte stop för vidareutvecklingen av den landbaserade Furyn medan arbetet fortsatte på Sea Fury som marinversionen hette. Sea Fury blev mycket populär och rönte stora exportframgångar till bland annat Australien, Tyskland, Irak, Egypten, Burma, Pakistan och Kuba. Den slutliga produktionssiffran för alla versioner slutade på omkring 860 flygplan.